1 милион български пенсионери няма да вземат нито стотинка преди празниците


Публикувано на 30-03-2018 в Новини

1 милион български пенсионери няма да вземат нито стотинка преди празниците

Преди повече от три седмици народният представител от Габровски регион Кристина Сидорова, заедно с колегата си Георги Гьоков, зададоха въпрос до социалното ведомство, относно това дали правителството е предвидило великденски добавки към пенсиите и в какъв размер се очаква да бъдат те. Едва днес, в рамките на парламентарния контрол, те получиха устен отговор от трибуната на Народното събрание от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Към днешна дата вече е ясно , че великденски добавки над пенсиите ще има, съгласно постановление 43 от 28 март на Министерски съвет. Но несправедливият подход, който вече няколко години се прилага при раздаването им, остава и тази година.”. Това заяви депутатът от ПГ на БСП за България Кристина Сидорова.

„44% от българските пенсионери няма да вземат нито стотинка преди празниците.”, допълни възмутена Сидорова и категорично се противопостави на разделението на българските пенсионери – на такива, на които ще се даде добавка за празниците и на такива, които няма да получат нищо.

Народният представител определи като неприемлива политиката на правителството и припомни, че само преди няколко месеца министър Петков е заявил от същата тази трибуна, в отговор на нейно питане за коледните добавки, че би работил за нов диференциран подход, при който повече българи да получат пари. В тази връзка, тя изрази надежда, че той ще разработи нова методика, по която да се разпределят справедливо средствата за добавките на пенсионерите и това няма да остане само като „голо обещание”.

По отношение на конкретно зададените въпроси : кога ще има по-справедливо разпределение и колко български граждани ще получат добавки, министър Петков заяви, че ще бъдат отделени 49 млн. и 100 хил. лева, което означава 40 лв. за всеки пенсионер с доход до 321 лв. включително, съгласно актуалната линия на бедност за 2018г. Около 1млн. и 227 хил. пенсионери ще получат добавка, което е с 61 хил. по – малко , както стана ясно от думите на Георги Гьоков. Той репликира Петков и припомни данни от управление с участието на БСП, при което 500 млн. лева са се давали за добавки на пенсионерите, а не за магистрали и саниране на блокове и не се е вдигало толкова шум, както сега. Представителите на БСП предпочитаха да ги дават на хората, градили България, подчерта Гьоков.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*