Декларация от ОбС на БСП – Габрово


Публикувано на 26-01-2018 в Новини

Декларация от ОбС на БСП – Габрово

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от

Общински съвет на БСП-Габрово

 

През последната седмица Oбщина Габрово влезе в негативните и черни новини на всички национални медии. Станахме свидетели на недопустимо отношение към деца. Дискредитиране на процеса на деинституционализация.  Нагледен пример за безхаберие и нехаене от страна на ръководството на Община Габрово и дирекция “Социално подпомагане”- Габрово. Кадрите, които показват насилие над  деца в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” в гр. Габрово, са доказателство за липсата на контрол и мониторинг на случващото се в социалната сфера в Общината. Във връзка с това, ОбС на БСП -Габрово декларира следното:

Считаме, че  реакцията  по случая на  директор дирекция „Образование и социални дейности” – Даниела Василева, на кмета на Община Габрово – Таня Христова и на директора дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово – Радостина Братованова, са не само закъснели, но и крайно неадекватни.

След като е констатиран проблем и последващи конфликти във функционирането на ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема”, не са взети абсолютно никакви мерки, не е извършена детайлна проверка за първопричините, довели до създалата се ситуация.

Даниела Василева, като пряк наблюдател и ръководител, не е контролирала за реда в центъра и действията на служителите след като е знаела, че са налице вече проблеми. Нима социалната работа не е на терен, а в кабинетите в сградата на Общината!

Невзимането на мерки по отношение на междуличностния конфликт и последвалата проверка на екип на омбудсмана на Р. България, говори за наличието на протекции към служители в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания ”Хризантема” или за тотално безхаберие, бездушие и безстопанственост.

Къде е дирекция Социално подпомагане – Габрово и защо за последната една година не е направена нито една проверка? Никой по никакъв начин не се е интересувал от случващото се в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания “Хризантема”. А фактът, че директорът Радостина Братованова разбира за агресията в центъра от медиите и прокуратурата, е още по – тревожен и задава редица въпроси, свързани с работата на дирекцията.

Считаме, че пряко отговорните за вербалната и невербалната агресия в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” трябва незабавно да бъдат освободени и да се потърси отговорност за действията или бездействията им. Настояваме кметът на Община Габрово Таня Христова да поиска оставката на Даниела Василева – директор дирекция “Образование и социални дейности”.

Според нас се налага предприемането на спешни мерки за подбор на нов персонал, последваща грижа за неговото обучение, осигуряване на необходимото дофинансиране за предоставяне на лекарства и консумативи за децата в центъра, консултации от лекар при възникнала необходимост.

Настояваме МТСП да извърши проверка на дейността на дирекция “Социално подпомагане”- Габрово.

ОбС на БСП –Габрово се противопоставя на извършената агресия в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” и на бездействието на отговорните органи.

26.01.2018г.

гр. Габрово

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*