Кристина Сидорова съдейства за внасянето на гражданската подписка на жители на Севлиево, във връзка с разрешаването на водния проблем там


Публикувано на 03-07-2017 в Новини

Кристина Сидорова съдейства за внасянето на гражданската подписка на жители на Севлиево, във връзка с разрешаването на водния проблем там

Гражданската подписка, с искането на близо 10 000 жители на община Севлиево, държавата да се намеси за изграждането на язовир Мокра Бяла бе внесена в Народното събрание.

Тя бе приета от председателя на комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалбите на гражданите Антон Кутев, който в ранния следобед се срещна с представители на инициативния комитет за събиране на подписи – неговия председател Боян Ботев и член на комитета Виктор Гецов. Срещата се проведе в присъствието на народния представител от нашия регион Кристина Сидорова.

„Ангажирам се да изпратя писма до всички отговорни институции, които имат отношение към проблема и да иницирам среща с кмета на община Севлиево. Гарантирам, че ще му окажа пълно съдействие за продължаване на работата за решаване на този изключително сериозен проблем на вашата община“, каза г-н Кутев.

Още при получаването на трите папки с подписката той попита за колко време са събрани десетте хиляди подписа. А като узна, че за близо месец и половина, не скри изненадата си от гражданската активност. „Вие сте последната инстанция, към която се обръщаме. Следващата ще бъде главен път София-Варна на пътен възел „Детелина“, напълно сериозно каза Боян Ботев.

Какво е направено до момента, какви срещи и разговори са водени и какви ангажименти са поети, поиска да узнае Антон Кутев. Призна обаче, че законодателната власт би могла да влия по-съществено при обсъждането и приемането на бюджета, а бюджетната процедура започва през септември.

За да има реални действия дотогава, г-н Кутев се ангажира да се срещне с кмета на община Севлиево и да му окаже пълно съдействие за реални действия в посока решаване на водната криза в общината.

Обеща да работи съвместно с Кристина Сидорова, но и да отправи питания към институциите, имащи отношение към свършеното досега, за да стане ясно къде и какво трябва да се направи в кратки срокове.

„За нас е ясно, че язовир не може да се направи веднага. Но трябва отнякъде да се започне работа. Подписката е правена миналото лято, скоро ще стане година оттогава и ние всеки момент отново ще бъдем на режим“, каза Боян Ботев. Той изложи накратко пътя, който е извървял след събирането на подписите – срещите в областната управа, в МРРБ, в Министерски съвет, със служебния министър на регионалното развитие и благоустройство, с бившия депутат Кирил Добрев и сегашния г-жа Сидорова, няколкото срещи с омбудсмана на републикакта, в това число организиране идването в Севлиево на г-жа Манолова и ангажиментите, получени от кмета на Севлиево миналата есен.

„Започвам поредица от срещи и разговори, своевременно ще ви информирам за резултатите от тях. Още утре ще изпратя писма до институциите. Ако има възможност ще събера на едно място всички, за да направим една експертна комисия и да предприемем още действия освен направеното до момента“, каза Антон Кутев.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*